sti: forside >  opskrifter  > 1700-tallet >


Kandemælk

Bearbejdet af Bi Skaarup

Retter med mælk og fløde var meget udbredte tidligere, ikke blot på landet, men også i købstadsbefolkningen og hos adelen. En af sommerens store delikatesser var tykmælken, som spistes frisklavet eller afdryppet og evt. krydret på forskellig vis på brød. En anden meget gammel ret er æggeosten, som er mælk kogt og tyknet med æg og derefter afdryppet for vallen.
Opskriften herpå kandemælk er en mere luksuspræget udgave af æggeosten, hvor fløde tyknes med æggehvide. Andre opskrifter på kandemælk foreslår mælk i stedet for fløde. Opskriften lyder på kogning i 4 timer. Det foreslås at servere den taget op med ske og lagt på et fad med frisk fløde og sukker over. Samme måde serverede man afdryppet tykmælk. Jeg foreslår lidt frugt over i stedet.


Kande-Melk
Tag 1 Pott sød Fløde og Hviden af 12 Eg, og slaae dem vel, rør det saa i Fløden, og, om mand vil, kand mand nok tage nogle Eggeblommer iblandt, Sukker og Rosen-Vand. Kom det saa udi en Tinkande, og sæt dend i en Kiædel med Vand, og lad den kaage i 4 Timer. Tag det saa op med en Skee, og naar det er koldt, giv Sukker og Fløde derover.

( Else-Marie Boyhus: Hedvig Catrines Kaagebog 1763)½ l fløde eller fuldfed mælk
6 æggehvider (180 g hvider)
50 g sukker
2 spsk. rosenvand

Pisk æggehviderne til blødetoppe, pisk sukkeret i og bland det blidt med mælk/fløde og rosenvand. Kom det i en rigelig stor gryde med låg og giv den 3 timer i vandbad i en ovn ved 100 grader. Tjek om massen er stivnet. Ellers giv den lidt mere.


© De Arte Coquinaria