sti: forside >  opskrifter  > 1700-tallet >


Maseriner

Bearbejdet af Bi Skaarup


Denne opskrift fra en kagebog fra 1795 viser, at maserinkager er en gammel traver i det danske kagekøkken. Her bruges dog muskatblomme som krydderi, hvilket sammen med citronskallen giver massen et spændende og lidt frisk tvist i forhold til den udgave, vi kender i dag. Kagen fortsatte gennem hele 1800-tallet at være populær og er det sådan set stadig. Jeg har skåret ned på æggene, da den ellers bliver meget bastant, og æg dengang kunne være meget små, så det kan meget vel være korrekt.Giør en god Bladedeig, fyld dermed ovale smaa Blik Maserine Former og giør en Mandelmasse paa følgende Maade: tag ½ Pund Mandeler, skold dem og træk Huden af dem, vask de saa og tør dem med en Serviette. Stød Mandlerne ganske fiine med ½ Pund Sukker og 4 heel Æg, kom dem derpaa i en kasserolle, slag endnu 8 Æg dertil tillige med ½ Lod Muskatblommer, den guule Skal af 2 Citroner og rør det vel omkring: dertil kan du også gyde 4-6 Skeer fulde af sød Fløde. Fyld derpaa en Skeefuld af Mandelmassen i enhver udlagt Form, overstryg Randen lidt Æggeblomme og bag dem ved stærk Varme

Opskrift i Lovise Beate Augustine Friedel: Nye og fuldstændige Confectyr=Bog, Kiøbenhavn 1795, side.Mørdej
300 g hvedemel
150 g blødt smør
100 g flormelis
1 æg

Lav først mørdejen. Ingredienserne til dejen arbejdes sammen til en sammenhængende dej. Stil dejen koldt - gerne i køleskab - mindst en time før den skal rulles ud.

Maserinmasse:

250 g mandler
250 g sukker
2 små æg (i alt 100 g)
4 g muskatblomme
Det gule af 1 citron, fintrevet (og kun det gule!!!!!!)
1½ dl piskefløde

Mandlerne smuttes og findeles i en morter (svært - hvis man kan bruge mandelmel, er det det bedste). De blandes med sukkeret og æggene (nemmest med fingrene), muskatblomme og citronskal. Til sidst tilsættes piskefløden.


© De Arte Coquinaria