sti: historisk mad >  opskrifter  > bondemad >

Bondemad

Mikmuskage fra Lolland-Falster


Denne hvedekage skylder sit besynderlige lolland-falsterske navn Mikkelsmesse den 29. september, eller som den også kaldes Mikkelsdag, hvor man holdt den store høstfest. Denne dag fik alle, der havde arbejdet med at få høsten i hus, en af disse kager med hjem, små som store. Børnene fik dog kun små udgaver. Kagen blev også brugt ved årets andre højtider og den kendes tillige fra andre egne af landet, men intet sted i kongeriget som på Lolland-Falster har hveden været så rigelig og derfor så gavmildt delt ud.
Kagen er af søsterkagetypen: en sødet hvededej på gær, mælk, smør og æg tilsat kardemomme, og man bagte den i en stor flad cirkulær facon op til en halv meter i diameter og dekorerede den med sukkerglasur og kanel.
Opskrifter på Søsterkage kendes helt tilbage fra Anna Elisabeth Wigants Kogebog fra 1703, og den kan meget vel være ældre.

50 g gær eller 1 pk. tørgær (prøv det økologiske Rapunzel)
2½ dl fed økologisk sødmælk (tilsæt evt. piskefløde)
75 g smør
½ kg mel
4 spsk. rørsukker
1 tsk. kardemomme
½ tsk. salt
2 små æg
2 dl korender eller rosiner

Glasur:
½ dl æggehvide
200 g flormelis
1 tsk. kanel

Gæren opløses i den håndvarme mælk. Anvendes tørgær blandes den blot med melet. Smørret smeltes og alle ingredienserne røres sammen til en fugtig og blød dej, der stilles til hævning et lunt sted overdækket med et fugtigt klæde. Efter en times tid eller, når den har nået dobbelt størrelse, hældes den ud på et stykke bagepapir og formes med fugtige hænder til en stor flad cirkel.
Lad den efterhæve under et fugtigt klæde og bag den ca. 30 minutter ved 180 gr. varmluft eller 200 gr. almindelig varme. Når kagen er smukt nøddebrun tages den ud og køler af på en rist.

Æggehvide, kanel og sigtet flormelis blandes til en tyktflydende sej masse, der hældes ud over kagen, når den er kølet af.

Bør spises frisklavet, og gerne med tandsmør.

Til maden drikkes Høstøl fra herregården Krenkerups bryggeri

© De Arte Coquinaria