sti: historisk mad >  juleopskrifter  > marcipan >


Marcipan


Retter med findelte mandler med eller uden sukker har været kendt i Danmark siden middelalderen, hvor vi europæere fik dem fra muslimerne. Den søde udgave, marcipan, har altså været kendt og elsket i mange hundrede år. Man har langt tilbage kendt til at lave små figurer af marcipanmasse, som vi endnu gør til jul. Opskriften her er fra en konfekturebog fra 1795. Det er meget svært at findele mandlerne tilstrækkeligt fint til en marcipanmasse. Det kan ikke gøres i en blender. Man kan gøre, som Camilla Plum, køre dem igennem kødhakkemaskinen et par gange på fineste malingsgrad. Jeg anbefaler, at man i stedet køber mandelmelet færdiglavet. Det kan fås på nettet på www.mandlen.dk, som fører en økologisk mandelmel af fremragende kvalitet.

God marcipanmasse
Tag 7 Pund søde og 1 Pund bittre Mandler, træk Huden af dem, og stød dem fine med lidt Rosenvand, stød Mandlerne med 8 Pund fiint stødt Sukker i en stor Kiedel over en Glødeild, og rør Massen omkring med en stor stærk Slev i en god Times Tid, indtil at al Vandet er borte, rør bestandig paa Bunden, paa det at Massen ikke skal hænge fast. Tag den derpaa fra Ilden; dan et langagtigt Brød af samme og bestrød det med en haandfuld Meel, læg samme på et Bredt og lad det blive koldt. Udrul derpaa samme, og giør deraf, hvad dig behager.
Lovise Beate Augustine Friedel: Nye og fuldstændige Confecture=Bog. Kiøbenhavn 1795, side 40.


Opskrift

500 g mandelmel
3-4 dråber mandelolie
3-5 spsk. rosenvand
500 g sukker
1 dl vand

Vand og sukker koges uden omrøring til en temperatur af 105 grader. Tag det af varmen, hvorefter mandelmel og rosenvand tilsættes i nævnte rækkefølge, og det røres grundigt, så det ikke hænger i bunden. Når det er blevet en sammenhængende masse, kommes denne ud på et bord, og så snart det har kølet, så man kan røre ved den, æltes det igennem og rulles til en tyk pølse. Når den er helt afkølet, pakkes den i plastik og stilles koldt, til det skal anvendes.


© De Arte Coquinaria