sti: historisk mad >  juleopskrifter  > klipfisk >


Klipfisk


Klipfisk Risengrød og klipfisk var almindelig julemad på landet på Sjælland blandt de fattigere familier. De allerfattigste spiste endda boghvedegrød i stedet for risengrød, da ris kunne være for dyre. Den klassiske måde at servere klipfisken på var kogt og serveret med smeltet smør og fiskesennep. Man kunne udvide serveringen med kapers, hakkede æg, hakket persille, men man kunne også servere sennepssovs til. I tiden før kartoflen også rugbrød. Det er først i løbet af 1800-årene, at de kogte kartofler kom til.

Salt Torsk
Denne bliver udblødt ligesom Flynderne, og kogt ligesom anden Torsk. Dertil gives Sennop, Smør og Kartofler; Mange bruge og hakkede æggeblommer.
C. Jacobsen: Nye Kogebog for store og smaae Huusholdninger. Odense 1840, side 85.


Opskrift

½ kg klipfisk
fiskesennep
saltede kapers
smør
4 hårdkogte æg
evt. små faste kartofler og hakket persille eller rugbrød

Skyl fisken i flere hold vand. Læg den i en skål eller et fad med koldt vand natten over. Skift gerne vandet et par gange, inden fisken skal bruges. Den koges i let skælvende vand i 20 minutter.

Udvand kapersene i rigeligt koldt vand, der udskiftes flere gange over ½ time. Smag på dem. Hvis de er for salte, skal de udvandes noget mere.

Kog kartoflerne 20 minutter i let saltet vand, og pil dem, og hold dem varme. Hak æggene. Server fisken med hakkede hårdkogte æg, smeltet smør, sennep, kapers og evt. kartofler eller rugbrød.


© De Arte Coquinaria