sti: historisk mad >  juleopskrifter  > fedtkager >



Fedtkager


Fedtkager Dette er en sønderjysk specialitet, som nok tidligere har været kendt i det meste af landet, men mange gamle danske opskrifter er jo gået i glemmebogen rundt omkring i landet, mens de er blevet bevaret i det sønderjyske pga. af den 60-årige tyske periode, hvor man bl.a. gennem madkulturen forsøgte at bevare den danske identitet. Der er tale om småkager bagt med svinefedt i stedet for smør. Smørret var jo værdifuldt, fordi det havde høj kurs som salgsvare. Derfor anvendte man gerne fedt i stedet både på brødet og i maden generelt. Man bagte gerne kagerne her i en version med kakao og en lys uden, og de blev serveret på et kagefad sammen. Kakaoen kommer først efter midten af 1800-årene, så opskriften her er altså ikke ældre, men småkager blev heller ikke almindelige før efter jernkomfurets indførelse fra 1840'erne.


Opskrift fra Inge Adriansen: Sønderjysk Kogebog (1973) 1993, side 159.

250 g svinefedt
250 g sukker
4 spsk. god kakao f.eks. Valrhona
500 g mel
1 tsk. hjortetaksalt

Lad fedtet få stuetemperatur, før det skal bruges.

Ælt fedt sukker og hjortetaksalt grundigt sammen. Derefter tilsættes melet lidt af gangen indtil dejen bliver smidig. Det tager noget tid og kræver tålmodighed, for i starten vil massen smuldre, men hændernes varme får til sidst dejen til at hænge sammen. Del portionen i to lige store dele, og tilsæt kakao til den ene halvdel. Tril dejen til kugler, som gives et lille tryk midt i. Denne side vendes nedad på bagepladen, så bliver kagen smukt hvælvet ved bagningen.

Bages ved 150-170 grader i ca. 10 minutter. Server de to slags kager på samme fad.


© De Arte Coquinaria