sti: historisk mad >  opskrifter  > kager >

Sarah BernhardkagerDenne lækre konditorkage ligger på grænsen mellem konfekt og kage, flødekage og tørkage. Den er skabt af den berømte konditor Johannes Steen, hvis konditori lå på Strøget med den fornemme adresse Amager Torv 9 i hjertet af København. Allerede fra midten af 1800-årene var der en tradition med at opkalde kager efter berømte skuespillere, således havde Johanne Louise Heiberg sin egen kage. Da den verdensberømte franske skuespillerinde Sarah Bernhard i 1911 kom til København i anledning af udgivelsen af hendes memoirer på dansk, greb konditor Steen chancen og skabte en kage til hendes ære: en makron toppet med chokoladecreme, overtrukket med mørk chokolade smukt og enkelt pyntet med en kandiseret viol. Sarah Bernard-kagen havde set dagens lys.

(Efter Jørgen Søgaard Jensen: Kager & konfekt fra Kransekagehuset, København 1994, side 34)

100 g hasselnøddekerner
200 g sukker
Brunsviger 4 æggehvider (120g)

Fyld:

250 g mørk chokolade min. 60%
4 dl piske

Overtræk:

200 g mørk chokolade, min. 60%
små kandiserede violer som pynt


Start dagen før med trøffelmassen.
Hak chokoladen fint. Bring fløden i kog, tag gryde af varmen og lad fløden køle ned til 60 grader. Tilsæt chokoladen under omrøring, og bliv ved med at røre indtil det er helt smeltet. Køl det helt ned og stil det overdækket i køleskabet til næste dag.

Hak nødderne med kniv eller endnu bedre: blend nødder og sukker sammen. Tilsæt æggehviderne og blend videre. Det må godt køre lidt varmt med kun så det føles lunt på håndfladen ellers koagulerer æggehviden.

Massen kommes nu i en sprøjtepose med glat tylle, og der laves små runde makroner på bagepapir. Det kan også gøres med en ske. De bages ved 180 grader i ca. 10-15 minutter.

Køl dem helt af. De kan opbevares i en dåse med tætsluttende låg, indtil de skal bruges.

Rør chokoladefylden lidt lind med den lille spatel og placer en klat på hver makron. Glat den pænt så den er spids som en lille flødebolle og sidder godt fast på makronen langs kanten.

Kom dem i køleskabet en time eller i fryseren ½ time.

Imens hakkes 200 g god mørk chokolade fint og smeltes i en lille skål over vandbad. Kagerne dyppes nu i den smeltede chokolade, så de får overtræk på hele fylden. Stil dem på en rist med papir under, så de kan dryppe af. Kom violerne på efterhånden, da chokoladen stivner hurtigt.


© De Arte Coquinaria