sti: historisk mad >  opskrifter  > renæssanceopskrifter >

Renæssanceopskrifter

Fasan med pomeranssaft


Saur Pomerantzen Safft. Wen man die Pomerantzen aaufdrucke/macht man den Safft an mit Zimmet und Zucker/ kalt zu dem Braten gegeben ist gut und wohl geschmack.
Marx Rumpolt: Ein new Kochbuch, Frankfurt am Mayn 1581, opslag 160 nr. 5.


Fasanbryst
Skær brysterne af 2 fasaner, salt dem og steg dem et par minutter på hver side. Tag dem af varmen og lad dem stå på den varme pande og holde sig varme, mens pomeranssovsen laves.

Pomerenssaft
Pomeranser ses sjældent i danske butikker. Disse syrlige citrusfrugter har sæson i månederne efter jul, og ses mest hos etniske grønthandlere, som sikkert også er villige til at skaffe dem hjem, når de har deres korte sæson, hvis de ikke lige har dem på lager. Pomeranser udmærker sig med at besidde en fantastisk smag i såvel den yderste orange skal som i saften. De egner sig til marmelade, hvilket skotterne har vidst i århundreder og de er excellent gode som smagsgivere i såvel det salte som det søde køkken. Det vidste renæssancens kokke godt og de brugte de stærkt eftertragtede frugter i kødretter, til fisk og i desserter og ikke mindst til konfekt. Det mest dyrebare er næsten skallen, som bør reddes inden man presser saften ud af pomeranserne. Den kan syltes eller bruges i konfekt. Det er svært at angive en mængde på sukkeret til denne pomeranssaft eller sauce, da frugternes syrlighed varierer stærkt, man må prøve sig frem, men gør den ikke for sød.

Saften af 4 pomeranser
½ tsk. kanel
sukker efter smag

Pres saften ud af pomeranserne og bland det med kanel og sukker. Smag til.
© De Arte Coquinaria