sti: historisk mad >  opskrifter  > renæssanceopskrifter >

Renæssanceopskrifter

Ærter og byg


Byg har ikke været en spise, der har nydt anseelse, længe, men tidligere spiste vi masser af byg. Denne supersunde kornart, er faktisk meget velsmagende, og i denne form, som hele kogte korn, er den er ren delikatesse. Det fremgår ikke klart om der i opskriften er tale om tørre ærter eller friske. Det er sandsynligvis nok det første, der er tale om, men fortidens tørre markærter, produceres ikke mere i Danmark, så vi prøver den med friske.


Erbsen und Gersten miteinander gesotten/ mit guter Erbesbrüh/ und wol geschmälsst. Die Speiss ist auch böss zu essen/ und in Österreich nennet man es ein Ritschet.
Marx Rumpolt: Ein new Kochbuch, Frankfurt am Mayn 1581, opslag 117, nr. 13.Grønne ekstra fine ærter, dybfrosne kan bruges byg, hel eller perlebyg ærtesuppe/fond - endelig ikke for salt smør/olie Kog byggen i en god fond i ca. 40 minutter til kornene er behageligt "al dente". Hæld vandet fra og tilsæt ærterne, kort for det skal spises. Kom en klat smør i og varm igennem kort. Ærterne skal kun lige varmes op.


© De Arte Coquinaria