sti: historisk mad>  opskrifter  > renæssanceopskrifter >

Renæssanceopskrifter

Postej af Kastanier330. En Postej af Castanier.

Tag castanier siud dem liget/ giør dem reene/ hacke dem smaa oc løg der iblant/ salte dem og krydde det vel/ giff oc Vinbær der udi oc færsk Smør/ bered en bræd Postej Form oc giff det der udi/ deck det smuckt til oc lad det bagis i tu Tjmer

(Anna Weckerin: En artig oc meget nyttelig Kogebog, København 1648).270 g gode friske store kastanier med skal (200 g uden skal)
1 mellemstort løg
100 g smør
2 tsk. salt
200 g stenfri grønne druer

1 portion usødet mørdej

Sæt en kasserolle over med koldt vand og lad vandet komme i kog. Kog nu 3 kastanier i ad gangen i 3 minutter. Tag dem op og pil dem varme med en lille skarp kniv, mens de næste kastanier koges. Det er besværligt, men det kan lade sig gøre. Hvis kastanierne bliver kolde, sidder skallen fast igen, og så må de atter en tur i kasserollen, før de kan pilles. Der skal være 200 g pillede kastanier, når man er færdig.
Pil et løg og hak det groft. Gør det samme med kastanierne. Pil stilkene af druerne og kom det hele i hakleren og kør det til alle dele er finthakkede. Smelt smørret i en kasserolle og kom det i kastaniemassen. Tilsæt salt. Kastaniemassen er ret sød, så den kræver en del salt.
2/3 af mørdejen rulles ud, så den passer til tærteformen med en diameter på 20 cm. Skær den overflødige dej bort, men lad en cm sidde hele vejen rundt, så der er noget at klemme sammen med dejlåget.
Kom kastaniemassen i og fordel den jævnt over tærtens bund. Rul den resterende dej tyndt ud, så den passer som låg, og læg den forsigtigt over. Skær det overflødige dej bort og klem side og låg sammen evt. i en dekorativ bølgekant. Skær radiale slidser i låget med en lille skarp kniv og pensl låget med æggehvide. Bages ved 170 grader varmluft i ca. 40 minutter.


© De Arte Coquinaria